Българинът се храни все по-лошо и некачествено
През последните 10 години у нас бяха проведени 6 национални проучвания върху храненето на цялото население и на определени рискови групи. Анализът на изследванията сочи намаление в приема на сурови плодове, зеленчуци, риба, мляко. В същото време се отчита висока употреба на готварска сол, захар и сладкарски изделия. Проучванията в храненето показват свръхконсумация на мазнини и висок прием на наситени мастни киселини. Храната не е разнообразна, а средният дневен прием на много витамини и минерали е под нормата. За да се бори с пагубните тенденции, правителството дори прие национален план за действие „Храни и хранене” – 2005-2010 г.
Вече със сигурност сте се убедили, че проблем с храненето в България има, при това доста сериозен. Но дори и тези от нас, които внимават какво ядат и се стараят да се хранят здравословно, са наясно, че е много трудно да си набавим препоръчваните от специалистите пет порции (400-800 г) зеленчуци на ден. А всички знаем песничката „Зеленчуци, който не яде”, нали? Но не се притеснявайте, че няма да имате „розови страни” и че всеки ще ви победи, защото Форевър Ливинг Продъктс както винаги предлага елегантно разрешение – хранителната добавка „Зелени поля”! Fields of Greens е удобен за употреба източник на много от полезните съставки в зелените зеленчуци, които толкова често липсват при съвременния начин на хранене. А названието „Зелени поля“ е много подходящо за тази изключително добре балансирана хранителна добавка, която съчетава кълнове от зелен ечемик, люцерна, стъбла от пшеница, лютива пиперка и хромен пиколинат.
Люцерна Люцерната е една от най-популярните зелени култури. Древните араби са я използвали за храна на конете си, тъй като според тях увеличава силата, скоростта и издръжливостта. Когато самите те опитали люцерната и установили, че влиянието й върху човешкия организъм е подобно, те я нарекли „ал-фал-фа”, което означава „баща на всички храни” (оттам идва и названието й alfalfa на много езици). За първи път е култивирана в Персия, след това в Гърция и Китай, където е първа
Ечемични стръкове Ечемикът се употребява като храна от дълбока древност. Римските гладиатори ядели ечемик за сила и издръжливост. Преди да започнат да се използват житото и ръжта, той е бил основната житна култура в Европа. Известно е, че младите ечемични растения съдържат 18 аминокиселини, сред които 8 незаменими, както и богат коктейл от витамини и минерали – бетакаротин, фолиева киселина, витамини С, Е, пет от В-комплекса, включително В12, калий, калций, магнезий, желязо, натрий, мед, фосфор, цинк и манган. Смята се, че в ечемичните стръкове има: - 30 пъти повече витамин В1 и 11 пъти повече калций от прясното краве мляко;
- три пъти повече витамин С, шест пъти повече каротин и почти пет пъти повече желязо от спанака;
- почти седем пъти повече витамин С от портокалите
Освен това антиоксидантът, известен като 2-0-ГИ (2-0-гликосилисовитексин), се среща в естествено състояние в листата на зеления ечемик. Д-р Ричард Голд от Тихоокеанския колеж по източна медицина написа за зеления ечемик, че „колкото по-дълго време се взима този адаптоген, толкова по-силен е терапевтичният му ефект“.
Пшенични стръкове Богата, питателна храна, съдържаща също голямо разнообразие от витамини, минерали и микроелементи. Пшеничните стръкове съдържат 20% протеини с балансиран коктейл от 20 аминокиселини и почти двойно количество бетакаротин от това в морковите. Те са един от най-добрите източници на хлорофил, познати на човека. Д-р Ан Видмор твърди, че 1/2 кг пресни пшенични стръкове се равнява по хранителна стойност на над 10 кг пресни зеленчуци. Пиперка лютива Дълго време използвана в традиционната медицина, подобрява кръвообращението и помага при храносмилането. Има антикоагулантно действие, или, с други думи, помага за прочистване на кръвоносните съдове. Често влиза в състава на тонизиращи напитки и се използва като подправка.
Хромен пиколинат Хромът е един от основните минерали с важна роля за човешкото здраве. Изследванията показват, че той липсва в диетите на 90% от индустриалните нации. Захарта и физическото натоварване карат тялото да използва повече от ограничените количества хром, набавяни с храната. Този ценен минерал увеличава способността на тялото да усвоява инсулина, като по този начин контролира кръвната захар.
Пчелен мед Достойнствата на меда като източник на хранителна сила са добре известни. Той съдържа витамини, минерали и аминокиселини и се използва от дълго време като енергиен източник и като лечебно средство.
Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 46, ноември 2005 г.